AGS: създай своя собствена point & click игра

„Трябва да съм бил на около 10, когато получих достъп до компютър за първи път. По това време приключенските игри бяха най-популярния жанр, така че първите игри, които изиграх, бяха заглавия от сорта на King’s Quest 3, Space Quest 2 и Hero’s Quest (по-късно преименувана на Quest for Glory)“. Така се представя в интервю от 2002 година Крис Джоунс – създателят на Adventure Game Studio – безплатен енджин за разработка на графични адвенчър игри, с който през последните над 20 години са създадени хиляди заглавия, включително нови версии на класики в жанра като King’s Quest (King’s Quest III Redux) и други игри на прочутите студиа Sierra и Lucasarts.

Джоунс споделя също, че дълго не е можел да си позволи достатъчно добър персонален компютър, на който да инсталира Windows OS. Затова пък става наистина добър с DOS. А любовта му към приключенските игри от онази епоха не намалява и до днес и е големият му стил да даде на всички други почитатели на този вид игри инструмент, чрез който да реализират своите собствени идеи. Сред най-успешните игри, създадени с AGS, са сайбърпънк приключението Gemini Rue на Джошуа Нюрнбъргър, издадено за Windows през 2011 година, и A Tale of Two Kingdoms на холандското студио Crystal Shard от 2007 година.

Как да създадете своя собствена игра с Adventure Game Studio? Кратко ръководство (10 слайда) ще намерите в известния информационен сайт за технологии Techradar. Имайте предвид, че публикацията е от 2017 година – последната версия на AGS вече не е 3.4.0 Patch 4 (посочена като актуална към момента на публикуването й), а 3.5.0 – Patch 2. Основните механизми и отделните стъпки в ръководството обаче са приложими и към следващите версии, а разбираемият начин, по който са обяснени, сваля бариерата пред хората с малко или никакъв опит.

Ако не рисувате и не разполагате със собствени ресурси, можете да стартирате с библиотеките на Sylpher.com. За да започнете работа с AGS ще трябва да инсталирате и Microsoft Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015. В страницата с директна връзка за сваляне на програмата ще откриете допълнителни ресурси за самообучение, в т.ч. видео уроци и ръководство, ЧЗВ за начинаещи, упражнени по писане на скрипт, уики и т.н.

ЗАДАЧА

Изгледайте това видео и проучете за какво става дума в него (отвъд предоставената по-долу информация)

Broken Age на Double Fine е високобюджетна point & click адвенчър игра, създадена с модифицирана версия на Moai – гейм платформа с отворен код, върху която са разработени игри като Crimson: Steam Pirates, Invisible, Inc. и The Franc Kafka Videogame. Главен герой в горното видео (Kickstarter Pitch Video) е самият Тим Шафър – дългогодишен кадър на Lucasarts, основател на Double Fine Productions, дизайнерът на емблематични заглавия в жанра като Full Throttle, Grim Fandango, Psychonauts и Brütal Legend и асистент-режисьор на легендарните The Secret of Monkey Island и Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge. Double Fine Adventure е трансмедиен проект, чиято реализация става възможна благодарение на почитателите на point & click адвенчър игрите и на Double Fine и Шафър в частност. Проектът остава в историята с редица рекорди, свързани с платформата Kickstarter.

Твоето участие в игра на медии​

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.​

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.