Геймификация на блог

Системата за възнаграждения е основен елемент на повечето игри и един от най-лесните начини за игровизация на неигрално преживяване. Събирането на точки и постижения или оценяването по други количествени или качествени критерии и вдигането на нива (leveling) придават състезателен характер на всяка човешка дейност, независимо дали е свързана с интелектуални или физически усилия. Измеримите показатели за това как се справя човек в дадено начинание са силен стимул за мобилизация и по-добро представяне. Свидетелство за това са всички известни спортове, чието упражняване неслучайно се нарича „игра“ (играя тенис, футбол, снукър, шах и т.н.) Това е причината и много образователни платформи като Академия Кан да изчисляват и показват прогреса на потребителите – всеки изгледан урок, всеки направен тест носят точки, а постоянството и отличното представяне – и бонуси.

Горната инфографика илюстрира системата за възнаграждения на Gamipress – разширение (плъгин) за WordPress, чрез което се вгражда пакет от инструменти за игровизация на участието на потребителите в интернет страница. Това разширение е инсталирано и в този сайт – можете да го активирате като взаимодействате със съдържанието. Зададени са няколко автоматизирани функции – публикуване на коментари и за гледане на видео носят точки, а натрупването на определено количество точки отключва постижения и следващо ниво. Администраторът на сайта може да присъжда различните видове награди и ръчно, добавяйки ги в актива на съответния потребител като признание за приноса му за обогатяването на сайта с качествено съдържание.

Обикновено първия вид единици (точките) представляват основна in-game валута – те се натрупват в най-големи количества и се използват като разменна монета за придобиване на предмети (артефакти) и екстри. В нашия случай точки са наречени… точки, постиженията – постижения, а ранговете – нива. За друга цел точките могат да бъдат скъпоценни камъни, монети или каквото друго ви хрумне, постиженията – баджове или трофеи, а титлите – гринго, редовен участник, активист и т.н.

В игра на медии разширението е настроено по такъв начин, че да показва на потребителя единствено собствения му баланс. Възможно е да се враждат и ранглисти, така че потребителите да виждат къде се намират едни спрямо други като допълнителен стимул да бъдат по-активни. Рейтинговите системи обаче имат своята „тъмна страна“, поради което в тази страница няма да се показва ранглистата с натрупаните точки, постижения и нива на отделните участници.

Постиженията – функции и употреба – са разгледани по-подробно в отделна публикация.

ЗАДАЧА

Дайте идеи за видовете и начина на разпределение на възнаграждения чрез система като Gamipress. Ако заимствате идеите от определени игри, били те видеоигри или настолни, посочете източника и разкажете за особеностите на геймплея и игралното преживяване (динамичните аспекти на играта, в т.ч. разклоненията в сюжета й, взаимодействията с околната среда или с други игрални и неигрални участници, предизвикателствата, мисиите, най-големите трудности, най-оригиналните елементи на дизайна и механиката, въздействието на художествения стил, музиката и т.н.). За публикуван коментар по тази задача ще получите 50 точки.

Твоето участие в игра на медии​

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.​

3 коментара за “Геймификация на блог”

  1. Благодаря за въпроса, Петър 🙂
   За да се отчете активността в лог-а и да се отрази в баланса на потребителя, е нужна регистрация – участниците ще коментират логнати и ще получават точки, постижения и качват нива автоматично. Освен по този начин, възнагражденията може да се дават от администраторите и ръчно. Но се надявам разработчиците да разширят възможностите на разширението и за нерегистрирани (в сайта) потребители.

   1. Ето какво ми отговори разработчикът:
    „GamiPress assign all awards to the user account, for that it only works with logged-in users yet“
    Към support форума на разширението в WordPress.org
    А ето какво е написал друг потребител към оценката си от пет звезди:
    Looking for a way to gamify my website, so i stumbled upon Gamipress. And then i dug into in and, with a bit of creativity, i use it to create an inventory system for my live video escape game. I love it has a great interface and it’s so versatile, that, if you learn how to use it, sky is the limit in what in can do!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.