Какво е игра?

Какво е игра? А кога говорим за геймификация? Ако нямате търпение да научите отговора на втория въпрос, превъртете видеото до 7:40

Защо играем игри? И защо сме склонни да превръщаме всичко в игра? Защото искаме и ни харесва да се забавляваме – да. Но не само. Преодоляването на препятствия и постиженията, които са интегрална част на всяка игра, независимо дали човек играе сам или срещу съперник, носят удовлетворение и развива определен вид умения. Някои от тях са приложими преди всичко в играта, която ги развива. Но други имат много по-широко практическо значение.

Кога и как възникват първите видеоигри? Кой, къде и с каква цел ги създава? С какво видеоигрите се отличават от традиционните електронни медии? Какво е оригиналното значение на понятието hack?

Образователната поредица за игри на Crash Course с водещ американския актьор Андре Медоус (Power Rangers HyperForce) е прекрасен пример за учене чрез забавление. Представени са девет теми – дефиниции за игри, видеоигри, модерни игри, традиционни игри, психология на играенето на игри, конзоли и технологии, игри в истинския живот, феноменът Покемон (проучване на казус) и бъдещето на играенето на игри – в общо 29 епизода. Помислете как бихте могли да игровизирате гледането им (пример: спечелване на бадж за всяка изгледана тема; създаване на куиз с въпроси, чиито отговори могат да бъдат намерени в епизодите; бонус точки при правилен отговор на въпроси, свързани с наблюдателност: колко мисловни балона има в един или друг епизод, колко са цветята в саксията върху телевизора и т.н.)

Твоето участие в игра на медии

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.