Геймплеят на Reddit: От карма до блокчейн

В предишна статия съвсем накратко стана дума за игровизацията на участието в Reddit, която е вградена в дизайна му и като логика, и като потребителско изживяване в много по-голяма степен, отколкото в другите големи социално-медийни платформи. В момента, в който създаде профила си и започне да взаимодейства с другите потребители от една или повече общностни (субредити), потребителят започва да развива своя аватар по много сходен с игрите начин. Активността и полезността на отделния редитор (Redditor) във всяка Reddit общност носят точки, постижения (трофеи), награди и репутация, с които идват и определени привилегии.

И това не е самоцелно – в основата на концепцията на Reddit е изграждането на групи по интереси и превръщането им в общности чрез насърчаване на лоялността и приноса за развитието им. Разбира се, не всеки потребител на Reddit, членуващ в един или няколко субредита, изпитва в еднаква степен принадлежност към съответната общност и счита за свой дълг да допринася по някакъв начин. Ангажираността и оценката на другите за теб се измерват с т.нар. карма, генерирана чрез публикуване на постове и коментари, получили положителен вот (всеки пост и коментар могат да бъдат оценявани от всички други членове на субредита), а общността носи определено ниво на отговорност за съдържанието, което се публикува.

Всеки субредит има модератори, които може да са негови основатели, но може и да са участници със съществен принос, спечелили уважението и подкрепата на останалите, но по-важното на действащите модератори, със своите качества (лоялност, постоянство, компетентност, разсъдливост и т.н.). За да станат модератори (и да могат да създават собствени субредити), потребителите трябва да имат добра репутация, която се измерва именно с натрупаната карма (разликата между положителните и отрицателните гласове трябва да бъде положително число, обикновено над определена минимална стойност).

Поради напълно различната концепция на Reddit, модерацията на съдържание е много по-осезаема, ясно регламентирана (всеки субредит има собствени правила и норми) и персонализирана, отколкото в мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и т.н. r/TheoryOfReddit[*], например, има 10 модератори и 162 000 членове. А създадената през 2010 година общност r/mediastudies – малко под 1000 членове и трима модератори. (За информация: единият от модераторите има над 28 000 карма за постове и 6000 карма за коментари).

Както вече стана дума потребителите (и модераторите) могат да бъдат възнаграждавани за своя принос, изразяващ се в публикуване на релевантно, интересно, качествено съдържание, и чрез награди (Awards). Наградите, от своя страна, могат да включват бонус точки за съответния потребител (Coins). Всички изброени ресурси – карма точките, монетите и наградите (както и трофеите, с които Reddit осребрява определени постижения) са изражение на игровата „механика“ на Reddit, която превръща участието в геймплей.

Монетите неслучайно са наречени по този начин – те се купуват с реални пари (500 Coins = $1,99) и представляват „виртуална стока, която можете да използвате за възнаграждаване на публикации или коментари за пример“. Когато ги прехвърлите на потребител под формата на златна или платинена награда, тя или той получава не само съответния бадж, но също така достъп до Reddit Premium и известно количество от монетите. В този смисъл Reddit споделя сходни черти с мобилните игри, които са безплатни за сваляне и игра (free-to-play), но ако искате да напредвате по-бързо и да сложите ръка на определени артефакти или екстри, ще трябва да заплатите (това са т.нар. in-game трансакции). Това отличава осезаемо модела на монетизация на тази платформа от този на Facebook, Instagram или Twitter, който се основава на реклама.

Сега Reddit прави поредно нововъведение с Community Points и едновременно с това манифестира ориентацията си към криптовалутите. Този нов вид точки съществува в блокчейн (Ethereum) под формата на ERC-20 токени, където разпределението им може да бъде контролирано единствено от потребителите – нито Reddit, нито модераторите могат да ви отнемат точките или да определят какво да правите с тях. Общностните точки могат да бъдат изразходвани за допълнителни функции и подобно на карма точките служат като мярка за репутация, но не изобщо, а в общността. „В момента е трудно да се каже кой е допринесъл най-много за общността само чрез потребителското му име. Показвайки баланси до потребителските имена в нишките с коментари, общностните точки правят репутацията по-прозрачна“. Първите емисии CP са “Moons” ($MOONS) в /r/Cryptocurrency и “Bricks” ($BRICKS) в /r/ForniteBR, в които членуват повече от 20 млн. потребители (при едва 1,2 млн. Ethereum портфейла към момента на пускането им). Повече за икономическия модел на токените можете да прочетете в статията на Medium.

Баланс на Bricks в Etherium към 21 май 2020

Общностните точки ще се разпределят ежемесечно въз основа на приносите на потребители в общността. Карма точките предоставят основа за измерване на приноса на хората, но окончателното решение зависи от общността. На всеки четири седмици Reddit ще публикува списък със спечелените от всеки потребител карма точки в общността през този период, след което общността ще разполага с една седмица, за да прегледа списъка и да предложи промени. За тази цел потребителят трябва да публикува алтернативен списък и създаде анкета, за да може общността да го одобри. Reddit ще задържа една част от точките, с които ще възнаграждава малка част от общностните модератори за работата, която вършат.

Придобитите общностни точки се появяват в т.нар. Vault, достъпен през мобилното приложение на Reddit, или външен Ethereum портфейл, и може да се използват за получаване на специално членство в съответния субредит. Членството е ключ към допълнителни функции като персонализирани цветни значки, анимирани емоджита и вграждане на GIF файлове. Онези потребители, които нямат Community Points (CP), също могат да закупуват членство, но с реални пари. Похарчените CP не се връщат в Reddit – щом веднъж бъдат изразходвани, те „изгарят“.

Концепцията зад Community Points

Ако проследите връзката към страницата за CP в Reddit, първото, което ще видите, са десет слайда, чрез които е разказана историята (мита на Reddit) за интернет и платформизацията, отнела свободата на потребителите. Защото всяка добра игра има добра история. Ето как звучи митът за свободния гражданин на интернет на Reddit:

В началото

В началото Интернет бил нов хоризонт – отворена земя, изпълнена с творчество и възможности.

Свободният интернет

Ранните заселници открили мнозина други като тях. Там, на границата, те се обединили в общностите, от които произлязъл свободният Интернет.

Платформите

Тогава отворили врати увеселителните паркове. Милиони изоставили границата, привлечени от блестящите съоръжения.

Стени и билбордове

В началото всички обичали парковете. Докато те не издигнали стени и билбордове. И шпионирали, манипулирали и цензурирали хората.

Забравена земя

Днес Свободната граница е потънала в развалини. Оградените градини доминират пейзажа, а хората са хванати в капан между стените ѝ под наблюдение.

Да си върнем контрола

Така ли свършва историята на Интернет? Или хората ще намерят начин да си върнат контрола?

На свобода

С правилните инструменти, хората могат да се измъкнат от парковете и да избягат от оградените градини.

По-добро бъдеще

Те биха могли да предявят претенция за полагащата им се собственост над границата и да изградят отново по-силни, по-независими общност, дори по-добри от предишните.

Свободни общности

Освободени от контрола, те биха могли да изразяват себе си свободно, да си сътрудничат във вземането на решения и да определят сами своето собствено бъдеще.

Отново у дома

Границата най-накрая ще може да израсне наново в динамичен свят на разнообразни, проспериращи и независими онлайн общности.

Просто мечта?

Ние вярваме в една нова зора за Интернет, когато той отново ще бъде свободен. Нямаме всички отговори, но вярваме, че заедно можем да намерим път. Ще се присъединиш ли към нас в това ново начало?

Всички изображения в статията с изключение на екранната снимка от Etherium са от Reddit

Бележки

[*]  ** Теорията на Reddit ** е пространство за меко самосъзерцание в търсене на отговор на въпросите кое е онова, което прави Reddit общностите да работят и какво можем да направим ние в една общност, за да я подобрим. Този субредит следва да се съсредоточи върху данни, проблеми, решения или стратегии, които биха могли да бъдат разумно адресирани или приложени  от потребителите и модераторите, а не администраторите.

Твоето участие в игра на медии​

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.​

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.