Геймификация на социални медии – част 1

Социалните мрежи споделят част от характеристиките на геймификацията, което, без каквито и да било други стратегии и действия, превръща всяко участие, но най-вече творческото, в своеобразна игра. Създаването на публикация не свършва с нейното публикуване – съдържанието се показва на потребители, за които алгоритъмът „преценява“, че може да представлява интерес, и те започват да взаимодействат с него. Това взаимодействие генерира статистически данни, които са видими както за производителя на съдържанието, така и за останалите участници, които според настройките на профила имат възможността да го достигнат.

Статистика, точки, класиране (най-популярен пост, най-харесван коментар, профил с най-много последователи, видео с най-много гледания и т.н.), прогрес (популярните постове повишават видимостта на профила, следващите постове на същия профил се показват на все повече потребители, които биха могли да генерират още по-голямо взаимодействие и т.н.) – все елементи на геймификацията. (И обратното – няколко несполучливи публикации от гледна точка на потребителските реакции и видимостта на профила спада спрямо най-добрите си нива.)

Няколко социални медии поддържат още по-разширена механика за игровизация на потребителското преживяване с присъждането на значки и титли за определени постижения. Примери за това намираме във Facebook (групи) и в Reddit (трофеи).

Facebook имплементира Group Badges през 2018 година, за да стимулира участието на потребителите в групите, към които са се присъединили, и усилията на хората, които ги администрират и модерират. „Значките са нова визуална функция, създадена да помогне на хората да научат какви са другите членове на групата, в която участват. Има значки за администратори, модератори, нови членове, за членове, които са особено активни в започването на разговори, за членове основатели и т.н.“, казва се в информационната страница на Facebook за нови функции, допринасящи за изграждането на общности.

За да се улеснят идентифицирането на членовете и изграждането на общност, значките се появяват до името на съответния член в публикациите на групата, които създава, коментарите, с които се включва в дискусиите, и в потребителския му/й профил. Това е функция, която може да бъде изключена както от администраторите на групата, така и от всеки отделен – така значките и постиженията, които символизират, престават да бъдат видими. Режимът по подразбиране е да се показват, а минималният брой участници в една група, за да се активира функцията със значките – 50 души. 

По-долу можете да видите списък с оригиналните значки (баджове) на Facebook:

 • Администратор и модератор (този потребител заема една от тези две ръководни функции в групата)
 • Нов член (новоприсъединил се член)
 • Годишнина на член от присъединяването му към групата
 • Инициатори на дискусии (отличаване на членовете, чиито публикации в групата са получили най-много харесвания и са най-споделяни през последния месец)
 • Визуален разказвач (членове, които публикуват изображения или видео, събиращи много харесвания и коментари)
 • Членове, които предразполагат новодошлите (новите членове имат нужда от адаптация и усещане за гостоприемна среда – тази значка е признание за хората, които проявяват внимание към новоприсъединилите се и по този начин ускоряват интеграцията им в общността)
 • Информатори (хора, които публикуват смислени външни връзки към качествено съдържание и генерират много реакции и коментари)
 • Изгряваща звезда (особено активни наскоро присъединили се членове)

  Администраторите на групи във Facebook имат контрол върху значките, които потребителите ще получават и могат да изключат част от тях.

Reddit нарича своите значки Трофеи. Трофеите се появяват още през 2009 година и оттогава насам се присъждат на членовете на тази социална мрежа всеки ден в полунощ (тихоокеанско време) за конкретен принос към общността (може ли да говорим за една хомогенна reddit или Facebook общност е тема на друг разговор/статия). Трофеят „Преводач“ се присъжда за отлични постижения в езиковите преводи, а „Бяла шапка“ за установяване на грешка (бъг) и докладване на администраторите на платформата. Освен за най-добър коментар, Reddit „връчва“ трофеи за висок процент добри коментари за един ден или за публикуване на множество добри връзки (combo трофеи), както и за провокативен линк и провокативен коментар (такива, които се оценяват като стойностни, не просто провокативни).

Освен че са видими в профилните страници на съответните потребители, пълният списък с титли и хората, които към дадена дата са техни носители, е достъпен на Reddit.com/trophies. Кликване върху името на трофея отвежда към уики страница с обяснение за значението му и постижението, за което се дава. Кликване върху името на носителя на трофея отвежда в неговата/нейната профилна страница.

Потребителите на Reddit могат да връчват помежду си награди, които не бива да се бъркат с трофеите. Наградите могат да включват и бонус точки за съответния потребител (Coins), както и месец или седмица безплатен достъп до платения Reddit Premium. Модераторите могат да създават и свои собствени награди за своите общности, наречени Community Awards.

Твоето участие в игра на медии

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.​

4 коментара за “Геймификация на социални медии – част 1”

 1. Pingback: Геймификация на социални медии – част 2 – игра на медии

 2. Pingback: Геймплеят на Reddit: От карма до блокчейн – игра на медии

 3. Pingback: Геймификация на социални медии - част 2 - игра на медии

 4. Pingback: Геймплеят на Reddit: От карма до блокчейн - игра на медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.