На лов за великденски яйца и зайци

През март 2020 година трябваше да отвори врати за посетители физическото пространство, където се помещава художествената инсталация Immersed in Wonderland[1] на Алекса Мийд. Вместо жителите и гостите на Манхатън обаче, интернет потребители по цял свят първи получиха възможността да се „разходят“ из стаите и коридорите на това необикновено място, в което Мийд е пресъздала света на „Алиса в страната на чудесата“. Това става възможно благодарение на технологията Matterport, която чрез камери и компютърна програма с изкуствен интелект превръща двуизмерни изображения в триизмерни и създава интерактивни виртуални реплики на затворени физически пространства. Така те могат да бъдат разглеждани през браузер или мобилно приложение, а преживяването е много близко до това да се разхождаш по улиците на града чрез Street View на Google.

Мийд е художничка с необикновено въображение и ярка цветова палитра, отличена с наградата за иновация от филмовия фестивал в Трибека. Тя е гостуващ артист в Google и Института за теоретична физика „Периметър“, изнася лекции на TED, канена е в Белия дом от предшественика на Доналд Тръмп – Барак Обама, както и в университетите Станфорд и Принстън. Казано накратко, Мийд пресъздава триизмерни обекти, включително хора, в двуизмерни визуализации, като рисува върху тях. Творбите й представляват взривяващи сетивата оптически илюзии, които са също толкова ефектни, гледани през екрана на устройство, което възпроизвежда 16 милиона цвята (каквито са повечето съвременни екрани).

„Пространството на Страната на чудесата в Ню Йорк Сити бе създадено по такъв начин, че да бъде изцяло интерактивно, насърчавайки хората да изследват и откриват изненадите, които ги очакват зад всеки ъгъл“, споделя художничката. В търсене на алтернативен начин за достъп до инсталацията тя се свързва с компанията за пространствени данни (spatial data) зад Matterport. Резултатът от сътрудничеството им е това фотореалистично цифрово копие на залата в Манхатън, където хората могат да се пренесат без напускат домовете си и видят с очите си почти всяко кътче, което биха открили, ако присъстваха там физически.

Виртуализираната версия на Immersed in Wonderland може да бъде разглеждана като симулация (walking simulator[2]) и е само на крачка от point & click приключенска видеоигра. Разходката е интересна сама по себе си, а последователността от действия и възприемане на информацията не е фиксирана и все пак това изживяване не е точно игрално, защото липсва измерима цел. Ясно дефинирана задача (куест), чието изпълнение минава през поредица от стъпки. Такава задача може да бъде да откриеш изхода от едно физическо или виртуално помещение – този вид игри са известни с името escape the room. Или да намериш точно определен човек, който да ти разкрие някаква тайна. Или да събереш частите на някакво устройство, парчета от карта и т.н. В случая с Immersed in Wonderland задачата би могла да бъде да събереш някакви предмети, които чрез техниката на рисуване на Мийд са се слели с обстановката. Идея, която Matterport вече са реализирали, създавайки играта Magical Bunny Adventure, при това с още един допълнителен игрови елемент – състезателния. Не е достатъчно да съберете десетте великденски зайчета – трябва да го направите за колкото се може по-кратко време. Така, макар да не играете заедно и едновременно с (или по-точно срещу) други хора, вие се състезавате с всеки, който стартира хронометъра на Magical Bunny Adventure.

Хората обичат да играят игри, а още повече обичат да играят без да трябва да заплащат за това и без да трябва да свалят и инсталират софтуер. Издаването на една такава игра е ефективна маркетингова стратегия – хората не само ще искат да играят, но и да споделят играта с приятелите си, като са насърчени да публикуват в Instagram кадър с любимото си зайче от Immersed in Wonderland, използвайки таг @immersedinwonderland и хаштаг #WonderlandBunny. Още един стимул да го сторят е възможността да спечелят награди, както и да допринесат за благотворителната кауза (не непременно в този ред), която Мийд подкрепя – набирането на средства за организацията United Way of New York City, която подпомага най-уязвимите жители на Ню Йорк. Magical Bunny Adventure е добър пример за повишаване на осведомеността и ангажиране на аудиторията с инструментите на геймификацията. Изборът на момент също е важен – през април 2020 християнският свят чества Великден, а освен със света на Алиса, в който Белия заек[3] играе важна роля, зайците, още повече ако са шоколадови и обвити със станиол, се свързват именно с отбелязването на Великден.

Вмъкването на скрити послания и препратки към филм, книга, комикс, игра и т.н. в медийно (най-често електронно) съдържание се нарича Easter egg (великденско яйце) и се използва много по-често, отколкото предполагаме. Във видеоигрите това можа да са цели скрити нива или друг вид бонуси, които остават привилегия само за онези, които са достатъчно наблюдателни и навътре в материята, за да открият съответния символ. Пример за често използвано „великденско яйце“ в много видеоигри е кодът Konami – чийт код[4], създаден от програмиста Казухиса Хашимото и оставен по невнимание във финалната версия на играта Gradius. „Великденски игра“ се използват често и в други електронни и печатни медии, като например в комиксови поредици. Горното видео на Pixar представя „великденските яйца“, скрити във филмите на студиото.

Задачи

1.Проучете сайта Metacritic. Какво е предназначението му? Можете ли да посочите и други такива?

2.Открийте и дайте примери за „великденски яйца“


[1] immerse означава потопявам, увличам се, бивам погълнат; като прилагателно име се употребява в словосъчетанието immersive experience, с което се описва въздействието на технологията на виртуалната реалност

[2] Вж. Dear Esther – може би най-известната игра в жанра на този тип игри, чийто най-важен или единствен компонент е изследователския (героят си ти, а целта ти е да проучих мистериозния остров, на който си се озовал, и да откриеш кой си ти и какво правиш там)

[3] Допусната ли е грешка? Трябва ли да се членува с пълен член Белия заек в това изречение? А в изречението, до което се отнася тази бележка под линия?

[4]клавишна комбинация, чрез която играчите повишават показателите си по нечестен начин

Твоето участие в игра на медии​

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.​

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.