Интерактивно разказване

 
 

Тези екранни снимки[1] са от първите слайдове на играта From fake news to chaos! How bad are you?. Тя създадена от холандската организация DROG, която работи срещу разпространението на дезинформация в сътрудничество с изследователи от Кеймбриджкия университет. Играта развива уменията за разпознаване на подвеждаща информация онлайн като поставя играчите в позицията на хората, които я създават.

Игрите, чийто геймплей (игра, изиграване, игрално действие) въвлича играчите в определена роля, се нарича ролева (role-playing game или RPG). А игрите, които възпроизвеждат истинския живот (човешки взаимоотношения, управление на производствена или друга дейност – шофиране, пилотиране, военни операции, икономика на ресурси и др.), попадат в жанра на симулациите. From fake news to chaos! How bad are you? може да бъде разглеждана като хибрид (смесица) от двете – ролева игра и симулация. Нейната механика (системата от правила и възможни действия, или иначе казано същността на играта с възможностите и ограничаненията в изиграването й) е съвсем семпла и въпреки това интерактивността създава динамика и усещането за контрол над действието.

Тук ще разгледаме малко по-подробно интерактивното разказване на истории (interactive storytelling, interactive narative), а в отделна статия ще бъде представена програмата Twine – инструмент за създаване на игри, базирани на текст и хипервръзки (hyperlinks).

Разказването на истории в орална, визуална или писмена форма играе централна роля в различните медии – художествената литература, киното, телевизията, театъра, видеоигрите, комиксите и т.н. Разказването на истории е характерна чета на човешката култура, което може да бъде обяснено с използването на разказа като познавателно средство за ситуационно разбиране. Чрез разказа се създава контекст, в който се поставят реални проблеми, които трябва да бъдат разпознати, оценени и на които трябва да бъде намерено решение. Да, текстовите задачи по математика са добър пример.

Този начин на разбиране е фундамент на критичното мислене, което ни позволява да извличаме и интерпретираме факти, да формираме становище и предприемаме адекватни на дадена ситуация действия. Способността за организиране на дадено преживяване (собствено или чуждо) в разказ е ключова за познавателните процеси, които протичат при случването му. Това е еднакво вярно както за консумирането на развлекателно съдържание, така и при активното учене.

Интерактивното разказване на истории е форма на цифрово интерактивно преживяване, при което участниците създават или чрез действията си оказват влияние върху протичането на дадена сюжетна линия. Целта на една интерактивна система на разказване е да въвлече (погълне) този, който я ползва, във въображаем свят по такъв начин, че той или тя да повярва, че е съществена част от разгръщането на историята и със своите действия може значително да повлияе на посоката на развитие и/или изхода от нея.

Minecraft: Story Mode – интервю с актьора Пол Рубенс, който озвучава Пи-Уи

Minecraft: Story Mode е интерактивна анимационна поредица (или още point-and-click графично приключение) от пет епизода, разработена от студиото Telltale Games в сътрудничество с Mojang – шведското студио зад оригиналната видеоигра. Действието се развива в света на Minecraft и може да поеме в различни посоки в зависимост от решенията на играчите (зрителите стават активни участници и поемат контрол над събитията във филма)[1]на английски екранна снимка е screenshot; на български се използва още понятието стопкадър

Твоето участие в игра на медии

Статистика с твоите точки и постижения за активно участие в игра на медии. Публикувай нови коментари, стимулирай дискусии и гледай видео, за да увеличиш актива си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.